Albanië en de natuur

De oppervlakte van Albanië komt ongeveer overeen met die van België. Een derde van het grondgebied van Albanië bestaat uit ongerept beschermde natuur. Er zijn niet minder dan veertien natuurparken zijn die elk hun eigen unieke aantrekkingspunten hebben.

Het concept van het “Archeologisch Park” is uniek voor Albanië. Dit is een gebied waar archeologie en natuurbescherming hand in hand gaan. De sites van Butrint en Apollonia zijn hier de schoolvoorbeelden van. In een archeologisch park wordt niet alleen de archeologische vindplaats beschermd, maar ook de natuur in een grote perimeter eromheen.

Het Devjaka Nationaal Park is bv de meest westelijk gelegen broedplaats van de met uitsterven bedreigde Dalmatische pelikaan. Deze moerasgebieden zijn sedert 1994 ook beschermd onder de RAMSAR conventie.

Het Nationaal Park van Llogara ligt op 1025 m hoogte aan de Ionische Zee. De bergpas werd indertijd gebruikt door de legioenen van Caesar toen hij jacht maakte op zijn rivaal Pompeus. Bezoekers kunnen hier gemakkelijk een combinatie maken van natuurwandelingen en genieten van de stranden aan de Albanese Riviéra.

Het Nationaal Park van Thethi ligt in het noorden van Albanië. Het is een moeilijk toegankelijke vallei en één van de meest ongerepte natuurgebieden van Europa. Door de isolatie zijn ook de tradities van de lokale bevolking goed bewaard. De weg naar de vallei is een avontuur op zich en vol van adembenemende panorama’s. Vanuit het dorpje Thethi kan men verschillende, gemakkelijke, wandelingen ondernemen naar prachtige plekken zoals de kloof, de waterval en het Zwarte Water.

Het Nationaal Park van Valbona ligt aan de overkant van de bergkam. Bergwandelaars met enige ervaring kunnen in een kleine zes uur van de ene vallei naar de andere wandelen. Valbona is op zich ook een uniek natuurgebied. Door de verbetering van de infrastructuur komt het reservaat wel meer onder druk van het natuurtoerisme te staan. De Albanezen gaan hier echter met de nodige omzichtigheid mee om.

De bovenstaande opsomming is verre van compleet. Het is wel een feit dat wie meer van een actieve vakantie houdt in Albanië zeker aan zijn trekken komt.

meer van komanmeer van koman
Vallei van ValbonaVallei van Valbona
De meren van Prespa op de grens met MacedoniëDe meren van Prespa op de grens met Macedonië
ValbonaValbona
Het Meer van KomanHet Meer van Koman