Albanië en toerisme

Albanië en toerisme. Ze zijn op elkaars huid geschreven. Albanië biedt een overvloed aan natuurschoon. De Albanezen zijn er bijzonder zuinig en ook apetrots op. Bijna dertig procent van Albanië is beschermd natuurgebied. Daarnaast kan Albanië pronken met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is bijna wonderbaarlijk dat Albanië meer dan 20 jaar nodig had om zich als een toeristische bestemming te manifesteren.

In 1991 ontwaakte Albanië uit een Stalinistische nachtmerrie en knipperde de ogen verbaasd tegen het licht van een herwonnen vrijheid. Door meer dan veertig jaar isolerende dictatuur was Albanië compleet achterop geraakt op de rest van de twintigste eeuw. Het taaie doorzettingsvermogen van de Albanezen heeft er voor gezorgd dat Albanië deze achterstand in bijna dertig jaar tijd grotendeels inhaalde.

Albanië biedt een hele rits aan unieke panorama’s, bezienswaardigheden en attracties. Albanië is dan ook uitermate geschikt voor iedere soort vakantie. De natuurparken in het Noorden van Albanië zijn een ongerept natuurgebied waar wandelaars en natuurliefhebbers aan hun trekken komen. Door de jarenlange isolatie zijn de oude tradities in de afgelegen valleien van Valbona en Thethi in het Noorden goed bewaard gebleven. Ze worden ook nu nog gekoesterd als een onderdeel van de identiteit van Albanië en haar inwoners.

Naargelang je interesse zit een rondreis in Albanië zit vol verrassingen. Gaat je interesse naar geschiedenis en cultuur dan kan je in een groep of op een individueel begeleide rondreis je hart ophalen op de archeologische vindplaatsen, in middeleeuws Ottomaanse steden, in dorpjes waar de tijd bleef stilstaan en daarboven nog genieten van afwisselende landschappen.

Albanië blijft altijd verbazen. Als vreemdeling word je overal, door een van nature vriendelijke bevolking, met een oprechte en warme gastvrijheid ontvangen.

 

Je kan deze kaart verplaatsen, in- en uitzomen. Klik je op een pin dan krijg de informatie van de stad of bezienswaardigheid.

Drie UNESCO erfgoed sites: Berat, Gjirokastra en Butrint. Ontzagwekkende berg panorama’s en afgelegen ongerepte stranden die met de rest van de Middellandse Zee kunnen wedijveren. Albanië is een slapende toeristische duizendpoot. En dan hebben we het nog niet gehad over Tirana, de bruisende “altijd wel wat te doen”, hoofdstad van Albanië.

Maar haast je! Het woord gaat rond! Jaarlijks komen er meer en meer toeristen deze verloren hoek van Europa verkennen om er hun vakantie door te brengen!