Albanië en cultuur

kerk H Maria in Leusakerk H Maria in Leusa
kerk H Maria in Leusakerk H Maria in Leusa
De koepel van de kathedraal van de Verlosser in TiranaDe koepel van de kathedraal van de Verlosser in Tirana
Kathedraal van de Verlosser in TiranaKathedraal van de Verlosser in Tirana
Ethem Bey moskee TiranaEthem Bey moskee Tirana

Albanië: smeltkroes van culturen

Albanië ligt, bijna letterlijk, op het kruispunt van Oost en West. Het kan uitpakken met een grote verscheidenheid aan godsdiensten en culturen.

Oorspronkelijk was Albanië christelijk gebied. Na de opsplitsing van het Romeinse Rijk viel de Balkan onder de vlag van Constantinopel waarna het werd opgenomen in de Orthodoxe wereld. Na de val van Byzantium kwam het helemaal onder de invloed van de Ottomanen en de islam.

De communisten verboden alle godsdiensten. De erediensten werden pas hersteld na de val van de dictatuur. Vandaar dat godsdienst geen bepalend onderdeel is in het leven van de Albanezen.

Het is moeilijk zoeken naar een godsdienst die zich vandaag niet in Albanië vestigde. We vinden er de orthodoxen met diverse strekkingen. Uiteraard de islam, met zowel soennieten als sjiieten. katholieken, judaïsme en zelfs geloofsbelijdenissen waar je zelden of nooit hoorde, zoals de bektashi. Deze laatsten hebben in Albanië een vrij grote aanwezigheid.

Andere kunsten zoals muziek, dans, podium- en plastische kunsten leveren prachtige resultaten maar zijn ofwel gebaseerd op traditie of op godsdienst.

Bij de letteren springt er een naam met glans naar voor: Ismail Kadare. Hij won in in 2009 de Asturias prijs

Wie van iconen en iconostasen houdt, komt in Albanië zeker aan zijn trekken. Het museum van middeleeuwse kunst in Korça heeft er ettelijke duizenden in haar collectie.

Daarnaast zijn er prachtige en unieke moskeeën te bezoeken zoals de Ethem Bey in Tirana.

Kortom, heb je iets met kunst en cultuur? Dan ben je in Albanië op de juiste bestemming.